#1 - Hvad er Padel?
Padel, blev tidligere kaldet padel tennis i Danmark kan bedst beskrives som en miks af forskellige ketcher sportsgrene. Det er umiddelbart en lettere sport at starte til for begyndere ift. fx tennis, og derfor appellerer padel til et større publikum - og det er sjovt fra start.
Selve banen er omgivet af glas og trådhegn som man bruger aktivt i selve spillet. Padel kan spilles både indendørs og udendørs. Man kan spille udendørs hele året - så længe det ikke er for vådt. Der er flere udendørs padelbaner i København, hvor man også kan booke om vinteren.
Ved at klikke her kan du se en kort introduktion til spillet og hvis du vil se nogle professionelle fra World Padel Tour (WPT) kan du se det her her.
Padel har nogle helt specielle fordele, der gør spillet sjovt fra start:
Nemmere og hurtigere at lære end nogen anden ketcher sport
Det er mindre teknisk krævende ift. andre ketcher sportsgrene, som gør det lettere for begynderen og børn
Padel er mindre fysisk anstrengende ift. sportsgrene som badminton, squash, tennis og fodbold hvilket gør at man kan spille det i alle aldre samt at man får en god træthedsfornemmelse efter spil
På grund af padel er mindre belastende ift. andre sportsgrene, er der også færre skader ift. mange andre sportsgrene
Det er en meget social sport ift. en sport som tennis hvor man kun spiller to. I padel spiller man som regel fire, og man spiller ofte mod forskellige modstandere, som gør at man kan møde mange nye mennesker
Padel har langt mere effektiv spilletid ift. andre ketchersportsgrene - både pga. væggene som kan giver en “ekstra chance” og fordi man er fire mennesker på en relativ lille bane
Udstyr
Padel spilles med et bat som er noget mindre end en tennisketcher, og det er typisk lavet af glasfiber, carbon og kulfiber. Bolden ligger tæt opad en tennisbold men den er en smule mindre og trykket ligeså.
Banen
Padelbanen er 10 meter i bredden og 20 meter i længden delt med et net på midten.
Bagvæggene og noget af sidevæggene er glasvægge mens det meste af sidevæggene er dækket af trådhegn.
Spillet
Padel spilles som double - dvs. to mod to. Første slag er en underhåndsserv, som serves diagonalt. Parrene skiftes til at serve hvert parti - ligesom i tennis. Bolden skal ramme modstanderens underlag for at bolden er “god” - derefter må den gerne ramme glasvægge eller trådhegnet. Dog må man gerne bruge sin egen glasvæg til at spille over på modstanderens halvdel. Hvis bolden når at hoppe to gange i træk på egen banehalvdel er bolden “død”.
Point
Man vinder pointet, hvis:
Bolden hopper på modstandernes banehalvdel mere end én gang
Modstanderparret rammer bolden med battet mere end én gang i samme sving
Modstanderens bold berører trådhegnet på egen banehalvdel
Pointsystemet foregår på samme vis som i tennis ”0, 15, 30, 40, parti”. For at vinde et sæt skal der vindes seks partier, og der spilles bedst ud af tre sæt.
Serv
Spilles som underhåndsserv. Bolden skal kastes i jorden før der slås til serven
Man har to server. Hvis man misser sin første serv, så har man ét til forsøg
Serveregler
Bolden skal have været i kontakt med underlaget før spilleren slår til den
Bolden må ikke være over taljehøjde i træføjeblikket
Spiller og bold skal forblive bag servelinjen indtil bolden er ramt
Server skal have minimum en fod i jorden ved kontakt når der serves
Bolden serves diagonalt til modstanderens servefelt
Kilde: Dansk Padel forbund
#2 - Valg af padeludstyr?
Bolden
Padel spilles med en padelbold. Bolden ligger meget tæt opad en tennisbold, men forskellen er at bolden er marginalt mindre og trykket ligeså.
Sko
Underlaget på en padelbane er kunstgræs fyldt op med fint sand. En god padelsko skal give spilleren et godt greb i banen, men samtidig med mulighed for at glide. Der findes padelsko der er specifikt lavet til det underlag, som give spilleren det rigtige kompromis mellem greb, glid og holdbarhed. Et mærke som Osaka laver rigtig fine padelsko.
Indendørs sko eller som har glatte profiler er ikke at foretrække, da der ikke vil være nok greb i skoen. Et fint alternativ til padelsko er en grusbane tennissko.
Battet
Uanset om du lige er startet til padel eller spillet på eliteniveau, så er det vigtigt at vælge det rigtige bat.
Derfor er det smart at få noget vejledning til at vælge et bat der passer til dit niveau, og herefter prøve et par forskellige. De fleste forhandlere har også prøvebat.
Der er grundlæggende tre typer padelbat til voksne:
Det runde bat er typisk til nybegynderen, motionisten og til spilleren som primært søger kontrol. Et rundt bat vil give dig en lav balance, god kontrol, og en fornemmelse af lav vægt grundet det lave tyngdepunkt. Sweetspottet er stort og ligger i midten af battet.
Dråbeformet bat er det mest udbredte bat og henvender sig til øvede spillere. Battet er en mix mellem det runde og diamantformede bat mens balancen er placeret i midten. Battet er et kompromis mellem fart og kontrol. Sweetspottet er over midten og lidt mindre end på det runde bat.
Diamantformet bat benyttes typisk af dygtige spillere, som søger mere fart over kontrol. Battet har en højere balance hvilket giver mere fart, og dermed mindre kontrol. Sweetspottet sidder højere end på de andre former og er også mindre. Da mere af vægten ligger i toppen af battet, vil det føles tungere at spille med.
Juniorbat laves i alle former, med samme karakteristika som for voksne. Den store forskel på juniorbat og voksenbat ligger i tykkelsen på battet, og dermed vægten. . Juniorbat laves til alle aldersgrupper. I de helt små aldersgrupper på 5-8 år er battet kun 28 mm tykt, vejer omtrent 280 gram hvilket er omkring 100 gram lettere end et normalt bat.
Kilde: Dansk Padel forbund